Hogyan keress irodalmat?

Merre indulj irodalmat keresni? A legalapvetőbb kezdet a katalógusunk. Itt a cím mezőben érdemes keresned, többféle kulcsszóval is (itt jön jól egy alaposan körülhatárolt téma-meghatározás), csonkolással: a csonkolás bár brutálisan hangzik annyit jelent, hogy a csillag * karaktert használva nem hagyod, hogy ragok, jelek és szófajok megsokszorozzák a munkád. Ha tehát neked a szakdolgozatírásról magáról kellene anyag, így írd be a keresőbe: szakdolgoz* és így egyszerre ad találatot minderre: szakdolgozat, szakdolgozó, szakdolgozatot, szakdolgozatok, szakdolgozatokban, szakdolgozatírás, szakdolgozatírást, szakdolgozatírásnak stb. A csonkolásról és egyéb technikákról bővebben erre találsz infót.

Természetesen folyóiratcikkekben is keresned kell: ha magyar nyelvű forrásokat keresel, irány a MATARKA! Ha szeretnél idegen nyelven – többnyire angolul – olvasni, akkor az online forrásainkat ajánljuk.

Amikor keresel, érdemes figyelni a helyesírásra. Legyen egy listád az egymással összefüggő fogalmakról, mert így minden kulcsszóra, akár egyenként, akár együtt rákeresve növelheted és pontosíthatod a találati listádat: például: főnév, névszó, szófaj (egyre nagyobb kategóriák) – férfi-női kommunikáció, nemi szerepek, nemi sztereotípiák, gender elméletek, társalgáselemzés (összefüggő fogalmak, tudományterületek), bekerítés, enclosure, gyapjú (összefüggő fogalmak), vagy lipid, glicerin, zsírsav, makromolekula (rész-egész viszony, kisebb-nagyobb kategória). A témakörödet te ismered a legjobban, te ismered a speciális fogalmakat, ezekre mind-mind érdemes rákeresned.

Továbbá nagy segítség lehet a Wikipedia – mint kutatási segédanyag használd bátran! (+1 csak neked: a wiki felhasznált irodalmára is vess rá egy pillantást! A későbbiekben jól jöhet. ;) )

Ezen felül vess egy pillantást az általános források menüpontra. Itt hasznos kiinduló pontokat találhatsz.

Javasoljuk, hogy szánj rá időt, keresd meg a neked valót, nézegesd át, és keress okosan. Nem győzzük hangsúlyozni: jegyzetelj!