Plágium

A plágium az, amikor úgy használod fel más szerzők gondolatait, szövegeit, fogalmait, ábráit, hogy arra nem utalsz semmilyen formában sem a dolgozatban. Minden esetben fontos, hogy pontosan hivatkozz! Ha nem teszed meg, az jogtalan használatnak minősül! Természetesen ettől függetlenül, ha találsz egy jó gondolatmenetet vagy egy idézetet, ami be tudsz építeni a dolgozatodba, tedd bátran, de ne a sajátodként tüntesd fel.

A plágium legsúlyosabb esete, ha szóról szóra veszed át a szöveget vagy annak egy részletét bármiféle hivatkozás nélkül. Vagyis egy az egyben lemásolod valaki munkáját és sajátodként akarod feltüntetni. Ez kiterjedhet az egész dolgozatra vagy annak egy fejezetére.

A második legproblémásabb eset, amikor ctrlC-vel copyzod a szöveg vagy annak egy részletét anélkül, hogy hivatkoznál rá. Például amikor egy adott mondatban csak pár rokonértelmű szóval helyettesíted az eredeti szöveget.

A harmadik leggyakoribb és egyben legnagyobb hiba az, amikor fogsz két vagy több forrást és azokat összeollózod – akár szó szerint, akár csak tartalmilag – anélkül, hogy bármilyen saját gondolatot hozzáfűznél. Ugyan ez nem feltétlen számít plágiumnak, ha idézed, viszont nagyon könnyen támadható, mert nincsenek benne a saját gondolataid. Így érdemes elkerülni.

Mivel a dolgozatod “hivatalos” mű, így az, amit abban  idézés nélkül leírsz, a saját gondolatodként lesz feltüntetve. Azt pedig senki se szereti, ha a szellemi termékét ellopják. Ugyan ez igaz arra, amikor forrás nélkül tesznek ki egy szerzői jogvédelem alatt álló képet például.

Hogyan kerüld el?

Nem kell túlbonyolítani: hivatkozz!
Ha valamit szó szerint idézel egy könyvből, folyóiratból, online tartalomból akkor azt szerző, év és (ha van) oldalszám megjelölésével tedd minden esetben! Amennyiben készítesz bibliográfiát, úgy elég abban bővebben kifejtened a könyv/írás címét pontosan! Ha nem, akkor mindenképpen a hivatkozott anyag mellett kell! Ha ugyanonnan írsz egymás után(!) anyagot, akkor használhatod az Uo.: (Ugyan onnan) + oldalszám jelölést.

Amennyiben nem szó szerint idézel, hanem csak egy tartalmi részre, gondolatra, úgy oldalszámot nem kell feltüntetned, csupán a szerző nevét, évszámot, majd az irodalomjegyzékben kifejtened a konkrét címet.

Online hivatkozások esetében, amennyiben például cikkre hivatkozol és az író valamilyen álnéven ír, úgy keresd meg, hogy mi a teljes neve a szerzőnek és azt tüntesd fel!

Ha olyan oldalra hivatkozol, aminek tartalma változhat az idők során, a megtekintés dátuma maradjon az az időpont amikor te magad hivatkoztál rá.

Ajánljuk még a következő angol nyelvű, példákkal illusztrált ismertetőt.