Egy jó vázlat már fél siker!

A vázlatírás sok szempontból hasznos dolog. Egyrészt sok konzulens azzal kezdi a konzultációját, hogy be kell mutatnod neki egy vázlatot. Így nem csak neki, de magadnak is egyfajta útmutatást adsz majd. Érdemes először nagyobb témákból kiindulnod és egy logikai vonalat követned. Ne akarj ugrálni a témák között! Ez azért lesz jó mert, ha tudod mit/miről akarsz írni, könnyebb lesz irodalmat keresned hozzá. Ebből következik, célirányosabb tudsz haladni, jobban be tudod osztani magadnak az írási idődet. Amelyik témát nagyobbnak érzed (már az elején), arra értelemszerűen több időt kell szánnod. Látni fogod, hogy így sokkal jobb időmenedzsmentet tudsz kialakítani, legyen az egy héttel a leadás előtt vagy akár egy fél évvel. Nem utolsó sorban a konzulensed is akkor tud hozzáadni érdemi gondolatot, ha már látja, hogy foglalkoztál a témával. Az első lépést pedig neked kell megtenni!

Egy jó vázlat áttekinthető. Itt láthatod, hogy milyen részeket kell megírnod. Ezek alapján indulj el. Ne akard a befejezéssel kezdeni a vázlatot, mint ahogy a kutatási módszereket se tedd az utolsó helyek egyikére. Mint anno a suliban: bevezetés – tárgyalás – befejezés. Ez az alap séma, ezen belül kell neked rendezkedni.

Nem érdemes azonban túlságosan részletezni azt, amiről írni akarsz. Gondolj bele, te tudod követni, hogy a tankönyvekben a 3.2.1.2-as fejezet pontosan hova is tartozik? Egy-két gondolatig érdemes csak belemenni a témába, így te sem fogsz belekavarodni. Továbbá nem is biztos, hogy lesz időd, energiád mindent vázlatpontot megfelelően kifejteni, míg ha kicsit nagyobban gondolkodsz, tartalmasabb írást tudsz összehozni. Ha pedig úgy érzed, hogy még így is nagyon tág a témakör, akkor érdemes csak tovább bontanod. Ne feledd, mindig a nagyobb témakörből indulunk ki. De ezt az írás során fogod tapasztalni.

Ha megvan a vázlatod, az írást már szinte bármelyik vázlatponttal elkezdheted (de ugye bevezetéssel és konklúzióval nem kezdünk). Ez jó taktika, hogy tudd, merre akarsz elindulni, te érzed min akarsz túl lenni, mihez találtál először irodalmat, a végén majd összerakod az egészet.

Nem utolsó szempont az sem, hogy ha kész a vázlat és magadnak is meg a konzulensnek is meg tudod mutatni, akkor egy lépéssel közelebb vagy a befejezéshez is.

(Psszt, nézd csak a bal oldali menüsávot! Mindent megtalálsz, nem? Az ott egy burkolt példa, csak ne felejtsd el átnevezni. ;) )