Milyen részekből áll egy szakdolgozat?

A különböző tudományterületek és képzési formák határozzák meg, hogy konkrétan milyen fejezeteket írj, de nagy általánosságban, az alábbi fejezetek szokták a tudományos igényű dolgozatok gerincét képezni.

 • Bevezetés: Rögtön az elején bemutatod azt, hogy mi a témád, mi érdekelt benne, és mit fogsz vele csinálni. (Ha vannak kutatási kérdések, itt már lehet őket említeni.)
  Igazából ezt érdemes a végére hagynod, mert írás közben változni fog az amiről írsz. Amikor pedig megírtad, sokkal könnyebb leírni, hogy miről is szól a dolgozat mint akkor amikor még nem írtál belőle semmit. Tudjuk, nagy a csábítás, hogy ezzel kezdj, de ne akarj kétszer dolgozni rajta.
 • Szakirodalmi áttekintés: NEM összeollózás, hanem az olvasott szakirodalom áttekintése, vagyis a saját szempontjaid szerinti bemutatása.
 • Módszer és anyag: Ha bármilyen kísérlet vagy anyaggyűjtés az alapja a dolgozatodnak, itt kell olyan mélységig leírni, hogy pontosan értse az olvasód, hogy kivel, mikor, mit csináltál, és miért.
  Mivel tudományos írást csinálsz, így valószínűleg az olvasód érteni fogja ha szakszavakat használsz, de ha általánosságban kell akkor mutasd meg olyan barátodnak aki nem ért a szakmához, ha ő is megérti nyert ügyed van.
 • Eredmények: Az előbbi folyatása: az összes begyűjtött adat ismertetése. Ne légy rest grafikonokat és táblázatokat gyártani belőle. (Ettől nem nő a terjedelem, de könnyebb neked is átlátni az eredményeid.)
 • Következtetések: Értelmezd az adatokat a szakirodalmi áttekintés és a kutatási kérdéseid fényében. Röviden: válaszolj a kutatási kérdéseidre. Foglald össze, mire jutottál a dolgozatban.
 • Befejezés: Visszacsatolsz a Bevezetéshez: mit is csináltál, mire jutottál, és hogyan. (Esetleg, merre vehető innen az irány v. mit kellett volna másképp csinálni.)
  Javasolt ezt is a végén megírnod, amikor már túl vagy a dolgozaton így meglesz az a tapasztalatod, hogy mit csináltál volna másképpen, vagy hogy a dolgozatban mire jutottál.
 • Bibliográfia: a szövegben használt idézéstől függően lehet erre szükség: ha zárójelesen idéztél, akkor kell, ha lábjegyzetekkel, akkor nem.
 • Tartalomjegyzék: Ez a dolgozat elején található, azonban csak az írás után fogod tudni, hogy mi is az valójában. Ha word-ben írtad és használtál címsorokat vagy valamilyen kiemelést akkor adott opció segítségével egy gombnyomással beillesztheted. Modern technológia at it’s finest.
 • Mellékletek (ha vannak): Pl: interjút csináltál valakivel akkor azt ide le kell írnod, hogy lássa az opponens, nem légből kapott dolgokat írtál le.